Jupiterin kuita tutkimaan matkaava luotain saa kyytiinsä viestilaatan

Kauas lähetettävien luotaimiin sijoitetaan toisinaan viestejä ihmiskunnalta. Nasa esitteli vuoden lopulla laukaistavan Europa Clipperin kyytiin suunnitellun viestin.

Viestilevy on valmistettu tantaali-metallista ja on kooltaan 18 x 28 senttimetriä. Sen yhdellä puolella on esimerkiksi runo, Draken yhtälö ja Europa-luotaimen toteuttamiseksi työskennelleen tutkija Ron Greeleyn kuva.

Levyn toisella puolella sana "vesi" on kuvattuna äänikäyränä 103 eri kielellä. Mukana olevalle piisirulle on kaiverrettu peräti 2,6 miljoonaa nimeä.

Nasa vertaa viestiä Voyager-luotainten kyytiin laitettuihin kultaisiin levyihin. Tällä kertaa viesti on paljon yksinkertaisempi eikä sitä kuljettava luotain päädy ulos aurinkokunnasta. Europa Clipper on tarkoitus hylätä toimintansa jälkeen Jupiterin kiertoradalle.

Tähän mennessä maapallolta on lähetetty aurinkokunnasta ulos viisi luotainta: Pioneer 10 ja 11, Voyager 1 ja 2 sekä New Horizons. Pioneereissa on mukanaan viestilaatat, Voyageilla on kultaiset äänilevyt, mutta New Horizonsin kyytiin ei viestiä Nasan kiireiden vuoksi tehty.

Viime vuosikymmenellä oli käynnissä Jon Lombergin vetämä One Earth Message -projekti, jonka tarkoituksena oli koota digitaalista, aiempiin verrattuna monipuolisempaa viestiä taltioitavaksi New Horizons -luotaimen muistiin sen toiminnan loppuessa. Projekti ei kuitenkaan saanut Nasan hyväksyntää.

Europa Clipperin lisäksi Jupiterin jääkuita tutkimaan matkaa myös Euroopan avaruusjärjestön Juice-luotain. Johtuen pienemmästä kantoraketista viime vuonna laukaistu Juice saapuu Jupiterin luo vasta vuotta myöhemmin kuin tämän vuoden lokakuussa laukaistava Europa Clipper.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)