Viikonloppuna Jupiterin Io-kuuta päästään lähemmäksi luotaimella kuin vuosikymmeniin

Tulivuorien kirjoma Io-kuu kuuluu aurinkokunnan erikoisimpiin paikkoihin. Nasan Juno-luotain ohittaa sen 30. joulukuuta vain 1500 kilometrin korkeudelta.

"Yhdistämällä datan tältä ohitukselta ja aiemmista havainnoistamme Juno-tiedetiimi tarkastelee Ion tulivuorten muutoksia", kertoo luotaimen päätutkija Scott Bolton.

Ion ohilento on lähin, mitä Juno-luotain on tehnyt. Samalla se on lähin luotainlento Iosta sitten vuosina 1995-2003 Jupiterin kiertoradalla olleen Galileo-luotaimen.

Junon on määrä ohittaa Io jälleen samalta etäisyydeltä myös 3. helmikuuta. Tuolloin luotaimen rataa muutetaan ohituksen avulla tuntuvasti.

"Ohituksilla Juno tutkii Ion massiivisen tulivuoritoiminnan lähdettä ja mahdollisen magmavaltameren olemassaoloa sen pinnan alla", Bolton sanoo. 

Mittausten kohteena ovat myös Jupiterin vuorovesivoimat. "Ne jatkuvasti puristavat tätä runneltua kuuta."

Juno-luotain on pitkälti optimoitu tutkimaan Jupiterin sisäistä rakennetta ja sen magneettikenttää eikä ottamaan kuvia Jupiterista tai sen kiertolaisista. Mukana on kuitenkin JunoCam-kamera, joka tarjoaa kuvallistakin antia. 

Ioa kauempana kiertäviä Jupiterin jääkuita Europaa, Ganymedestä ja Kallistoa päästään tutkimaan kunnolla vuosina 2030-2031. Tuolloin perille saapuvat Nasan Europa Clipper ja ESAn Juice-luotain.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)