Juno-luotain onnistui lähiohituksessaan Jupiterista

Nasan Juno-luotain ohitti maanantaina Jupiterin jo viidettä kertaa jättiläisplaneetan kiertoradalle asettumisensa jälkeen. Lähimmillään luotain kävi 14 500 kilometrin korkeudella Jupiterin ylimmistä pilvikerroksista.

Kuvia uusimmalta ohitukselta ei vielä ole julkaistu, mutta edellisillä ohituksilla otettuja ja myöhemmin käsiteltyjä kuvia julkaistaan jatkuvasti. JunoCam-instrumentin sivuilta löytyy runsaasti harrastajien käsittelemiä kuvia.

Oheinen kuva on otettu edellisellä ohituksella helmikuun alussa. Kuvassa on korostettu värieroja Jupiterin näkyvällä pinnalla, joka koostuu pilvistä. Erityisen mielenkiintoinen on tummana pilkkuna erottuva pyörre kuvan oikealla puolella. Se on selvästi tummempi kuin muut alueet ja todennäköisesti poikkeaa niistä koostumukseltaan.

Planetary Societyn sivuilla voi katsella harrastaja Björn Jónssonin käsittelemiä kuvia edelliseltä ohitukselta. Mukana on niin värikorostettuja kuin aidon värisiksi käsiteltyjä kuvia. Niistä on koostettu myös video.

Helmikuussa Nasa kertoi jättävänsä Juno-luotaimen suunnitellun ratamuutoksen kokonaan välistä. Junon radan kauimmainen piste oli alkujaan tarkoitus laskea lähemmäksi Jupiteria, jolloin lähihavaintoja planeetasta olisi saatu paljon enemmän. Nasassa kuitenkin pelätään luotaimelle aiheutuvia riskejä, mikäli rakettimoottori ei toimisi täydellisesti. Testeissä havaittiin ongelmia järjestelmän venttiileissä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)