Juice-luotain pääsi matkaan kohti Jupiteria

Eurooppalainen luotain on nyt aoittanut kahdeksan vuotta kestävän matkansa Jupiteriin. Ranskan Guayanasta laukaistu Ariane 5 -kantoraketti toimi moitteettomasti ja vapautti luotaimen radalleen.

Alkuperäinen laukaisuyrityksen ajankohta oli torstai, mutta sitä lykättiin vuorokaudella huonon sään ja salamaniskuvaaran vuoksi.

Luotaimen irrottauduttua kantoraketista koettiin pieniä epävarmuuden hetkiä, kun luotaimen omaa signaalia ei vastaanotettu aivan niin nopeasti kuin oli ennakoitu. Signaali saatiin kuitenkin noin kymmenen minuutin odotuksen jälkeen.

Juice onnistui myös avaamaan suuret sadan neliömetrin aurinkopaneelinsa onnistuneesti, mitä pidettiin yhtenä lennon kriittisimmistä tilanteista.

Laukaisun voi myös katsoa videotallenteena YouTubesta.

Noin kuuden tonnin laukaisumassallaan Juice on raskain koskaan laukaistu planettojenvälinen luotain. Juicella on mukanaan runsaasti polttoainetta, jotta se pystyisi vielä toimintansa loppuvaiheessa asettumaan Ganymedes-kuun kiertoradalle.

Mikäli Juicen lento etenee suunnitellusti, alus kerää nopeutta tekemällä lähiohitukset Kuusta ja Maasta vuonna 2024, Venuksesta 2025 sekä Maasta 2026 ja 2029. Jupiterin kiertoradalle se saapuu vuoden 2031 puolivälissä.

Myös Nasa valmistelee omaa luotaintaan tutkimaan Jupiteria. Europa Clipper on määrä laukaista matkaan puolentoista vuoden kuluttua. Suuremman kantoraketin ansiosta se saa enemmän vauhtia ja saapuu Jupiterin kiertoradalle jo vuonna 2030.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)