Jouluaatoksi valmistellaan Nasan rahoittaman kuuluotaimen laukaisua

Artemis-ohjelmassa Kuun pinnalle suunnataan ensin robottiluotainten voimin. Ensimmäisenä on vuorossa Nasan yksityisyrityksiltä tilaama Peregrine-kuulaskeutuja, jonka on määrä päästä matkaan 24. joulukuuta.

Lentoa on odotettu pitkään. Alkujaan suunnitelmaa luotaessa vuonna 2017 laukaisua tavoiteltiin vuodelle 2021. Lento on sekä kantoraketin että kuulaskeutujan ensimmäinen, joten se on hyvin riskialtis teknisestä viasta johtuvalle epäonnistumiselle.

Peregrine-kuulaskeutuja on Astrobotic-yhtiön rakentama ja massaltaan 1,3 tonnia. Se on suunniteltu kuljettamaan 265 kiloa hyötykuormaa Kuun pinnalle. Laskeutujan kyydissä on tällä lennolla Nasan ja saksalaisen DLR:n tiedehyötykuormia sekä eri projektien ja toimijoiden aikakapseliesineitä.

Laukaisussa käytettävä Vulcan Centaur on uusi raskaan sarjan kantoraketti. Raketin kehityksestä vastaa United Launch Alliance, joka on Lockheed Martinin ja Boeingin yhteenliittymä.

Laukaisuikkuna Floridan Cape Canaveralista aukeaa näillä näkymin 24. joulukuuta kello 8.49 Suomen aikaa, mutta lykkäystä voi hyvin tulla muutaman vuorokauden verran.

Laskeutumisen Kuun pinnalle on määrä koittaa noin kuukausi laukaisun jälkeen. Ensin laskeutuja viettää useita viikkoja Kuun kiertoradalla. Laskeutumispaikka on suunnitteilla Kuun pohjoiselle pallonpuoliskolle Mons Gruithuisen Gamma -alueelle.

Peregrine Mission 1 on osa Artemis-lentojen Commercial Lunar Payload Services -ohjelmaa. Sen puitteissa on määrä laukaista useita muitakin Nasan rahoittamia ja eri yritysten toteuttamia kuulaskeutujia vuoden 2024 aikana.

Aiheesta lisää ULA (englanniksi)