Jaxa julkaisi videon – näin napattiin pala asteroidia

Hayabusa2-luotaimen näytteenotto Ryugu-asteroidilta on nyt nähtävillä videona. Japanin avaruusjärjestön luotain otti näytteen 22. helmikuuta ja palauttaa sen myöhemmin maapallolle.

Jaxa kertoi tuoreeltaan kaiken menneen hyvin, mutta tarkat kuvat julkaistiin vasta tällä viikolla.

Operaation H-hetken voi katsoa nyt YouTubesta. Filmin nopeus on noin viisinkertainen oikeaan verrattuna ja reaaliajassa tapahtuma kesti yli viisi minuuttia.

Videolla näkyy, miten luotaimen varjo kasvaa asteroidin pinnalla sen lähestyessä. Näytteen irrottamiseksi hyödynnetään asteroidiin ammuttavaa kuulaa, joka irrottaa pinnasta irtokappaleita näyteputkeen.

Ammus ja luotaimen pintakosketus nostavat suuren määrän soraa leijailemaan asteroidin pienessä putoamiskiihtyvyydessä. Lähestyessään asteroidia luotain liikkuu vain noin 10 senttimetrin sekuntinopeudella.

Aiemmin Jaxa julkaisi laajemman kuvan, joka on otettu pian näytteen hakemisen jälkeen 25 metrin korkeudesta.

Siinä erottuu luotaimen varjo ja rakettimoottoreiden käytöstä tummaksi muuttunut alue Ryugun pinnalla. Kameran linssiin on myös tullut mustina pisteinä näkyvää pölyä.

Parhaillaan Hayabusa2:lla on käynnissä jo operaatio toisen näytteen ottamiseksi. Yhteensä näytteitä kerätään kolme eri puolilta asteroidia. Näytteenottopaikoista kerrotaan Jaxan uutisessa.

Aiheesta lisää Planetary Society (englanniksi)