Japanin Merkurius-luotain sai nimen

Japanin avaruusjärjestö Jaxa on valinnut Merkurius-luotaimelleen erisnimen MIO. Tähän asti alus on tunnettu pelkästään teknisellä nimellä Mercury Magnetospheric Orbiter eli MMO.

MIO on osa Euroopan avaruusjärjestön ESAn kanssa toteutettavaa BepiColombo-luotainlentoa. Nimi MIO tulee japanin kielen sanasta, joka tarkoittaa vesireittiä tai kulkuväylää.

Nimen valitsi japanilainen avaruusjärjestön nimittämä raati 6 494 ihmisen lähettämien ehdotusten joukosta. Yhteensä 19 ehdotti Mio-nimeä. Jaxa on luvannut palkita heidät kaikki. 

Raati perustelee, että nimi kuvaa hyvin luotainprojektin selviytymistä suunnittelu- ja kehitysvaiheestaan sekä samalla luotaimen matkaa aurinkotuulen virran keskellä. Yksi valintakriteereistä oli, että MIO on helppo lausua myös ulkomaalaisille.

MIOn tehtävänä on tutkia Merkuriuksen magneettikenttää ja sen vaikutusaluetta. Alus asettuu hyvin elliptiselle radalle, jolla se käy lähimmillään 400 kilometrin ja kauimmillaan 12 000 kilometrin korkeudella Merkuriuksen pinnasta.

Samalla kertaa laukaistavan eurooppalaisen Mercury Planetary Orbiterin eli MPO-luotaimen tehtävänä on puolestaan tutkia Merkuriuksen pinnan koostumusta ja sisustaa. MPO on massaltaan 1,2 tonnia ja MIO vain noin 255 kiloa.

BepiColombo-luotainlento on määrä laukaista matkaan tämän vuoden lokakuussa. Luotainkaksikko matkaa yhdessä monen planeettaohituksen kautta Merkuriuksen kiertoradalle.

Alukset ohittavat Merkuriuksen ensimmäisen kerran lokakuussa 2021, minkä jälkeen ratanopeutta hidastetaan usealla ohituksella. Lopulta joulukuussa 2025 luotainkaksikko asettuu Merkuriuksen kiertoradalle, missä ne irrotetaan toisistaan.

Aiheesta lisää Jaxa (englanniksi)