Japanin luotain laskeutui Kuuhun - aurinkopaneelissa ongelma

Japanista on tullut viides valtio, joka on onnistunut viemään luotaimen pehmeästi kiertolaisemme pinnalle. SLIM-luotain toimii ja lähettää dataa, mutta sen aurinkopaneeli ei tuota sähköä.

Japanin SLIM-luotain teki tänään avaruushistoriaa. Alus laskeutui Kuun pinnalle Shiolin kraatterin laidalle kello 17.20 Suomen aikaa.

Myös kämmenen kokoiset kulkijat onnistuttiin sijoittamaan Kuun pinnalle ennen laskeutumista.

"Telemetrian perusteella näemme, että SLIM on laskeutunut", Japanin avaruusjärjestön JAXAn tiedottaja kertoi suorassa lähetyksessä.

Luotaimen kunnosta ei ensin ollut tarkkaa tietoa. Sittemmin JAXA kertoi, että SLIMin aurinkopaneelin sähkön tuotto ei onnistunut.   

Japanista on kuitenkin nyt tullut viides valtio, joka on onnistunut viemään laskeutujan pehmeästi kiertolaisemme pinnalle. Aiemmin tässä ovat onnistuneet vain Yhdysvallat, Venäjä (silloinen Neuvostoliitto), Kiina ja Intia.

Luotaimen laskeutumisalue on erityisen kiinnostava. Kraatterin muodostanut törmäys heitti materiaa pinnalle jopa kahden kilometrin syvyydestä. Esiin tulleiden mineraalien tutkiminen voi paljastaa uutta tietoa Kuun rakenteesta ja synnystä.