Japani suunnittelee lentoa Marsin kuille

Pienempää kiertolaista Deimosta tutkittaisiin vain ohilennoilla. Suurempaan Phobokseen on tarkoitus laskeutua ja tuoda näyte Maahan.

Japanin avaruusjärjestö JAXAn kaavaileman Martian Moon Explorer (MMX) -lennon olisi tarkoitus selvittää muun muassa näiden läpimitaltaan 16 ja 27 kilometristen kuiden alkuperää: ovatko ne kaapattuja asteroideja vai Marsiin iskeytyneen komeetan tai asteroidin lennättämästä materiaalista kasautuneita kappaleita?

"MMX laskeutuu Phobokseen ja hankkii vähintään 10 grammaa näytteitä yli 2 senttimerin syvyydestä. Maahan palautettujen näytteiden analyysi tulee selkiyttämään kuun muodostumista", sanoo Masaki Fujimoto JAXAsta.

Vaikka Deimokseen ei laskeuduta, kuun ohilennot yhdessä Phoboksesta saatujen tietojen kanssa rajaavat sen synnyn vaihtoehtoja merkittävässä määrin, Fujimoto kertoo.

Tarkoitus on myös perehtyä avaruusympäristöön, jossa kuut kiertävät. Fujimoton mukaan pölyhiukkaset, joita Phoboksesta vapautuu meteorittien iskuissa, jäävät kiertämään Marsia ja törmäävät lopulta uudelleen kuun pintaan. Tätä pidetään syynä Phoboksen paksuun regoliitti- eli pölykerrokseen.

Jos lento toteutuu, MMX laukaistaan syksyllä 2024. Saavuttuaan Marsiin se tutkisi kuita kolmen vuoden ajan ja näyte Phoboksen pintamateriaalista saapuisi maapallolle 2029.

Aiheesta lisää Universe Today (englanniksi)