Ingenuity-helikopteri onnistui ensilennossaan

Ihmisen rakentama laite on lentänyt omin voimin Marsissa ensimmäistä kertaa. Perseverance-mönkijän mukana Marsiin matkannut Ingenuity onnistui lyhyellä lennollaan maanantai-iltapäivällä.

Kopteri nousi hieman yli kolmen metrin korkeuteen noin 40 sekuntia kestäneellä lennollaan ja laskeutui onnistuneesti.

"Ingenuity on viimeisin lisäys Nasan pitkiin perinteisiin joissa avaruustutkimuksessa saavutetaan asioita, joita joskus pidettiin mahdottomina", sanoo Nasan väliaikainen pääjohtaja Steve Jyrczyk.

Lyhyt video Perseverance-mönkijän lentokuvien vastaanotosta ja tiimin riemusta on julkaistu Twitteriin. Perseverance taltioi videon lennosta.

Nasa on myös vastaanottanut Ingenuityn omalla kamerallaan ottaman kuvan, jossa erottuu helikopterin varjo Marsin pinnalla.

Ensilennon jälkeen tiimi analysoi helikopterin tekemät mittaukset ja suunnittelee niiden perusteella seuraavat lentokokeet. Kopterin on määrä lentää vähintään viidesti 30 Marsin vuorokauden kuluessa, mikäli se pysyy toimintakykyisenä.

Perseverance valvoi lentoa 64 metrin etäisyydeltä. Se toimii viestilinkkinä kopterille ja jatkaa lentojen jälkeen matkaansa.

Ingenuityn tehtävänä on ainoastaan toimia teknisenä kokeena, joka osoittaa lentämisen mahdolliseksi. Tulevaisuudessa Mars-laskeutujilla voi olla käytössään huomattavasti suurempia helikoptereita tai droneja, jotka kykenevät tekemään käytännön tiedustelua tai tiedemittauksia.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)