Ihmiskunnan kaukaisin luotain työskentelee jälleen
Viime vuoden marraskuussa Voyager 1 lopetti datansa lähettämisen ymmärrettävässä muodossa. Nyt tämä ihmiskunnan kauimmaksi taivaltanut luotain tuottaa taas havaintoja.
Voyager 1 -avaruusluotain on palannut normaaliin tiedehavaintojen tekemiseen ensimmäistä kertaa sitten viime vuoden marraskuun. Tuolloin luotain lopetti tilannedatansa lähettämisen ymmärrettävässä muodossa.
Vika paikallistui lopulta yhteen luotaimen kolmesta tietokoneesta. Voyager 1 on ollut toiminnassa jo yli 46 vuotta, joten näin vanhan laitteiston epäkuntoon meno ei ollut yllätys.
Huhtikuussa lähetetty ohjelmistokorjaus ratkaisi ongelman osittain. Sen seurauksena Voyager 1 -luotaimelta saatiin aluksen kunnosta ja tilasta kertovaa ylläpitodataa.
Toukokuussa lähetetyn toisen korjauksen myötä kaksi luotaimen neljästä jäljellä olevasta havaintoinstrumentista saatiin uudestaan käyttöön.
Tällä viikolla Nasa kertoi, että viimeinkin kaikki neljä instrumenttia tekevät taas havaintoja tutkijoille.
Voyager 1:n tuottama data käy sitä arvokkaammaksi, mitä kauemmaksi se etääntyy, joten tutkijat haluavat pitää sen toiminnassa mahdollisimman pitkään.
Luotain poistui aurinkokunnasta tähtienväliseen avaruuteen jo vuonna 2012, ja se on tällä hetkellä reilun 24 miljardin kilometrin päässä maapallolta. Etäisyys on niin pitkä, että valolta kestää yli 22 tuntia taivaltaa perille.
Aiheesta lisää JPL (englanniksi)