Huikeaa! - Perseverancen laskeutumisvideo, panoraama ja ensimmäinen äänite Marsista julkaistiin

Maanantai-iltana Nasa julkisti historiallisen laskeutumisvideon ja ääninäytteen Marsista. Perseverance-mönkijä on ehtinyt lähettää myös panoraaman ja paljon muuta dataa maapallolle. 

Lähestymisensä aikana luotain sai tallennettua laskeutumisvideon, joka alkaa jarruvarjon aukaisemisesta. Se näyttää lämpökilven irrotuksen sekä lähestymisen rakettinosturin varassa. 

"Videon kautta välittyy tunne siitä, millaista olisi laskeutua avaruusaluksella Jezeron kraatteriin", sanoo kulkijaprojektin varajohtaja Matt Wallace. Wallace ei ole ainoa ihastuksissaan. Materiaali on kirjaimellisesti ennennäkemätöntä.

Kamera tallentaa, miten 22 metriä leveä jarruvarjo aukeaa parissa sekunnissa ja kauniisti ilman, että naruissa näkyy sotkuja.

Lämpökilven yksityiskohdat erottuvat sen pudotessa alas. Lopussa moottorien suihkut ovat täysin läpinäkyviä suuttimissa, mutta niiden osuminen pintaan nostattaa runsaasti pölyä pois.

"Olen katsonut videoita tuntien ajan ja huomaan lisää asioita jatkuvasti", sanoo Al Chen mönkijän laskeutumistiimistä.

Kaksi ääninäytettä Marsin pinnalta ovat täysin uusi kokemus. Nauhalla erottuu tuulenpuuska, jonka nopeudeksi on arvioitu 5 metriä sekunnissa.

Laskeutumisalueen ensimmäinen panoraama on koottu mastossa sijaitsevalla Navcamilla. Sitä voi tutkia myös vapaasti käänneltävässä muodossa.

Tarkimmat panoraamakuvat mahdollistavaa Mastcam-Z-kameraparia on vasta testattu yksittäisissä kuvissa. Myös sen ottama panoraama on tuloillaan lähipäivinä. Nasa lupaa antaa raakakuvat myös harrastajien editoitaviksi.

Kiertoradalta MRO-luotaimen kameran kuvassa on saatu tallennettua mönkijä ja sen osat Marsin pinnalla. Otoksessa erottuu kulkijan lisäksi lämpökilpi, jarruvarjo, jarruvarjossa kiinni oleva takakansi sekä mönkijän pinnalle laskenut ja kauemmaksi lentänyt rakettinosturi.