Historiallista - Nasa vie Marsiin minihelikopterin

Muutaman vuoden päästä punaiselle planeetalle matkaava Mars 2020 -mönkijä saa mukaansa poikkeuksellisen matkakumppanin. Nasa ilmoitti lähettävänsä samalla kyydillä minikopterin Marsin pinnalle.

Nasa on virallisesti ilmoittanut lähettävänsä minikopterin naapuriplaneettamme pinnalle. Jos nyt paljastettu kopteri onnistuu tavoitteessaan, siitä tulee ensimmäinen toisen planeetan kaasukehässä lentänyt ilmaa raskaampi laite.

Marsiin matkaava helikopteri painaa vain 1,8 kiloa. Alus saa sähköä aurinkokennojen avulla ja pystyy lämmittämään itseään selviytyäkseen punaisen planeetan kylmistä öistä.

Nasan mukaan Marsiin suuntaavan helikopterin roottorit pyörivät noin kymmenen kertaa nopeammin kuin maapallolla toimivissa helikoptereissa. Suuri pyörimisnopeus on tarpeen, jotta laite voi nousta punaisen planeetan harvassa kaasukehässä.

"Maapallolla lentävien helikopterien korkeusennätys on noin 12 000 metriä", toteaa MiMi Aung Nasan JPL-tutkimuskeskuksesta. "Marsin kaasukehä on vain yksi prosentti Maan kaasukehästä, joten ollessaan Marsin pinnalla kopteri on jo korkeudella, joka vastaa 30 000 metriä maapallolla."

Harvan kaasukehän lisäksi haastetta tuo Marsin etäisyys, jonka takia kopteria ei ole mahdollista ohjata maapallolta käsin.

"Meillä ei ole pilottia ja Maa on muutaman valominuutin päässä, joten ei ole mitään mahdollisuutta ohjata alusta reaaliajassa.", Aung toteaa.

Tämän takia maapallolta voidaan antaa vain ohjeet tulevasta lentoreitistä, mutta kopterin täytyy osata itse lennättää itsensä.

Nykyisissä suunnitelmissa minikopteri tulee tekemään korkeintaan viisi lentoa, jotka kestävät enintään 90 sekuntia ja pisimmillään lennättävät alusta muutamia satoja metrejä.

Minikopteri on tarkoitus lähettää matkaan Mars 2020 -luotaimen mukana. Marsiin se saapuisi helmikuussa 2021.

Animaatio tulevasta minikopterista

(Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä no 5 tai 6/2018)