Historiallista - Japani lähettää laskeutujan Marsin kuuhun

Japanin avaruusjärjestö aikoo laukaista Marsin kuita tutkivan luotaimen vuonna 2024. Hanke on poikkeuksellisen merkittävä uusi avaus. 

Alus tulee laskeutumaan Phoboksen pinnalle ja palauttamaan näytteen kuun pinnasta maapallolle.

Viimeisen kolmen vuoden ajan Japanin avaruusjärjestö JAXA on pohtinut luotaimen viemistä Marsin kuuhun. Kehitys on tähän mennessä keskittynyt yleiseen suunnitteluun ja arviointiin kuten mahdollisen laskeutumisen simuloimiseen.

Nyt JAXA on päättänyt näyttää projektille vihreää valoa. Tutkijat pääsevät siirtymään seuraavaan vaiheeseen eli tulevan luotaimen varsinaisen laitteiston ja ohjelmiston kehittämiseen.

Japanin tavoitteena on laukaista Marsin kuita tutkiva luotain vuonna 2024.

Martian Moon eXploration eli MMX-projektissa kiertoradalla toimiva luotain tutkii ensin Marsin kuita Phobosta ja Deimosia noin kolmen vuoden ajan. Sen jälkeen MMX laskeutuu Phoboksen pinnalle mahdollisesti mönkijän kanssa.

Suunnitelmissa on myös pienen näytteen otto Phoboksesta. Näyte palaisi maapallolle arviolta vuonna 2029.

“Ihmiset voivat tutkia vain muutaman kohteen pintaa, ja Phobos ja Deimos ovat tällä listalla", toteaa Jim Green Nasasta.

Greenin mukaan Marsin kuut voivat hyvinkin olla seuraava uusi taivaankappale, jonka pinnalla ihminen tulee kävelemään. "Mutta se on mahdollista vasta sen jälkeen, kun MMX-luotaimen tulokset ovat valmiit."

Marsin kuista lisää seuraavassa Tähdet ja avaruus -lehdessä no 2/2020

Aiheesta lisää JAXA (englanniksi)