Historiallinen päätös - Nasa lähettää lentävän luotaimen Titaniin

Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasa on julkaissut päätöksensä poikkeuksellisen merkittävästä aurinkokuntaluotaimesta. Saturnuksen suurin kuu Titan tulee saamaan lentävän vieraan.

Dragonfly eli Sudenkorento-luotain tulee lentämään Titan-kuussa. Neljällä kaksoisroottorilla varustetun pienhelikopterin tavoitteena on tutkia elämän syntyä edeltävää kemiaa sekä tähyillä merkkejä mahdollisista eliöistä.

Suunnitelmien mukaan Dragonfly laukaistaan avaruuteen vuonna 2026 ja se saapuu perille kohteeseensa vuonna 2034.

"Tässä mystisessä merimaailmassa vierailu voi mullistaa sen, mitä tiedämme elämästä maailmankaikkeudessa", toteaa Jim Bridenstine Nasasta.

Dragonfly on neljällä kaksoisroottorilla varustettu pienhelikopteri. Titanissa lentämiseen tarvittava voima on vain 1/38 maapallolla vaadittavasta. Tämä on seurausta tiheämmästä kaasukehästä ja pienemmästä painovoimasta.

Luotaimella aiotaan lentää Titanissa yhteensä 175 kilometriä, joka on lähes kaksi kertaa niin paljon kuin kaikki marsmönkijät yhteensä ovat tähän mennessä matkanneet.

Pienoiskopterin on tarkoitus lentää useisiin kiinnostaviin kohteisiin ja tutkia etenkin miten prebioottinen eli elämän syntyä edeltävä kemia on saattanut toimia. Titania pidetään varhaisen maapallon analogiana. Siksi se voi antaa vihjeitä siitä miten elämä syntyi planeetallamme.

Luotaimeen tulee myös mittalaitteita, joilla etsitään mennyttä tai edelleen olemassa olevaa elämää Titanista.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)