Hayabusa2 kuvasi laskeutumisaluettaan Ryugu-asteroidilla

Japanin asteroidiluotain on harjoitellut laskeutumista Ryugu-asteroidille nyt jo kolme kertaa. Arvioitua kivikkoisemman pinnan vuoksi näytteen hakemista päätettiin lykätä ensi vuoden alkuun.

Hayabusa2:n toistaiseksi tarkimmat julkaistut kuvat Ryugun pinnasta ovat lokakuun puolivälistä. Tuolloin luotain käväisi 47 metrin korkeudella kohdeasteroidistaan ja otti kuvia parhaimmillaan viiden millimetrin erotustarkkuudella.

Ryugun pinta osoittaui erittäin kivikkoiseksi. Hienon pölyn peittämää pintaa ei löydy kuvista juuri ollenkaan. Näkyvissä on ainoastaan pienempiä ja pienempiä kivenkappaleita.

Luotaintiimin tavoitteena on, ettei laskeutumisalueella ole yli puolen metrin kokoisia kappaleita. Alkujaan tarkoitus oli valita 50 metrin kokoinen järkäleetön alue, mutta sittemmin on tyydytty 20 metrin laskeutumisalueeseen. Tämän vuoksi laskeutumisharjoituksia on päädytty tekemään suunniteltua enemmän.

Asteroidin lähestymistä harjoiteltiin viimeisimmän kerran 23.–25. lokakuuta. Tavoitteena oli päästä vain 20 metrin korkeuteen ennen paluuta ylemmäs. Lähestymisestä on julkaistu vasta alustavia navigaatiokameran kuvia.

Syynä laskeutumisen lykkäämiselle on, että varmuutta näyttenhaun onnistumisesta halutaan kasvattaa.

Painetta lisää, ettei luotaimen edeltäjä, Hayabusa1, onnistunut teknisten ongelmien vuoksi ottamaan suunnitellun kokoista näytettä Itokawa-asteroidista marraskuussa 2005. Sen sijaan luotain keräsi mikroskooppisia näytteitä, jotka palautettiin maapallolle vuonna 2010.

Hayabusa2:n on määrä pysytellä Ryugu-asteroidin läheisyydessä joulukuuhun 2019 asti. Sitten alus lähtee paluumatkalle ja palauttaa näytteen maapallolle joulukuussa 2020.

Aiheesta lisää Jaxa (englanniksi)