Europa-kuuhun suunnitellaan höyryllä hyppivää pallorobottia

Nasa on esitellyt uudenlaisen pintamönkijäkonseptin. Aurinkokunnan jäisiä kuita saatetaan tulevaisuudessa tutkia höyryä hyödyntäen.

"Europan pinnanmuodot ovat hyvin monimutkaisia", selittää Gareth Meirion-Griffith JPL:stä.

Jupiterin jäisen kiertolaisen pinnalla saattaa olla onteloita. Sitä voivat halkoa railot ja siellä saattaa olla monia metrejä korkeita pylväitä.

"Sellaiset pysäyttäisivät useimmat robotit, mutta SPARROWilla on etu puolellaan – vapaus matkata muutoin kokonaan läpipääsemättömässä maastossa."

Ratkaisu on louhia ja sulattaa Europan pinnan jäätä. Robotti kuumentaisi nestettä edelleen höyryksi, jota suihkuttamalla se pystyisi hypähtämään pitkiä loikkia.

Pallorobotti voisi vastata kooltaan jalkapalloa, ja yksi laskeutuja pystyisi viemään niitä mukanaan ison määrän. Robotti koostuisi suuttimista, ohjauselektroniikasta ja tiedeinstrumenteista, jotka olisi sijoitettu pallon muodostavien suojaavien rimojen sisälle.

Nasa esittelee suunnitelmaa myös videolla.

Jupiterin Europa-kuu ja Saturnuksen Enceladus-kuu kiinnostavat tutkijoita erityisesti, sillä niiden pintojen alla arvioidaan olevan sulan veden valtameret. Mikäli valtameressä esiintyisi elämää, saattaisi siitä olla näkyvissä merkkejä jo kuiden pinnalla.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)