Eurooppa ja Yhdysvallat aikovat etsiä yhdessä elämää Marsista

Nasa liittyy mukaan Euroopan avaruusjärjestön marskulkijan rakentamiseen. Mönkijän tavoite on etsiä merkkejä elämästä naapuriplaneetaltamme.

ESA ja Nasa ovat tiivistäneet uudestaan yhteistyötään sopimuksella, jonka myötä Yhdysvallat osallistuu Rosalind Franklin -luotaimen laukaisuun ja laskeutumiseen. Lisäksi amerikkalaiset rakentavat mönkijän lämmitysyksiköt.

"Tämä keskeinen sopimus vahvistaa yhteistyöponnistelujamme ExoMars-ohjelmassa ja varmistaa, että Rosalind Franklin -mönkijä laskee pyöränsä Marsin maaperälle vuonna 2030", kertoo Daniel Neuenschwander ESAsta.

Vuonna 2028 laukaistavaksi suunnitellun mönkijän on määrä etsiä elämän merkkejä punaiselta planeetalta.

"Rosalind Franklin -mönkijän ainutlaatuisilla porauskyvyillä ja mukana olevalla laboratoriolla on erinomaista tieteellistä arvoa ihmiskunnan etsiessä todisteita [mahdollisesta] menneestä elämästä Marsissa", toteaa Nicola Fox Nasasta.

Ensimmäisen eurooppalaisen marsmönkijän kehittämistä on varjostanut epäonni. Aluksi ohjelma oli tarkoitus toteuttaa ESAn ja Nasan yhteistyönä, mutta Nasa vetäytyi siitä vuonna 2012.

Sen jälkeen uudeksi kumppaniksi saatiin Venäjä, jonka piti vastata kantoraketista ja mönkijän pinnalle vievästä laskeutujasta. Venäjän hyökättyä Ukrainaan ESA vetäytyi yhteistyöstä Venäjän kanssa.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)