Espoolainen kamera lähtee kuvaamaan toistaiseksi tuntematonta pyrstötähteä
Espoossa rakennetaan kameraa valmisteilla olevaan Comet Interceptor -luotaimeen. Se tähtää jonkin tulevan pyrstötähden luokse, joka saapuu aurinkokunnan sisäosiin.
Uutta pyrstötähteä tai muuta kiinnostavaa kohdetta vastassa voi tulevaisuudessa olla vastassa eurooppalainen tutkimusluotain Comet Interceptor. Luotaimen suunniteltu laukaisuvuosi on 2029.
Suomalaista osaamista Comet Interceptorissa edustaa erityisesti MIRMIS-mittalaite (sanoista Modular InfraRed Molecules and Ices Sensor). Se valmistetaan pääosin Ison-Britannian ja Suomen yhteistyönä.
Lopulta päämääräksi valittavaa pyrstötähteä ei todennäköisesti vielä tunneta. Luotain on suunniteltu selviytymään noin neljän vuoden odotusajasta avaruudessa ennen siirtymistä sopivan kohteen luo.
"Tämä tapa on ainoa, jolla voimme tavoittaa tuoreen komeetan. Emme voi odottaa sellaisen löytymistä ja alkaa vasta sitten rakentaa luotainta. Meidän täytyy olla valmiina odottamassa”, kertoo Antti Penttilä Helsingin yliopistosta.
Comet Interceptorin eksoottisempi, joskin epätodennäköinen kohdevaihtoehto olisi vierailija aurinkokunnan ulkopuolelta. On mahdollisuuksien rajoissa, että kohteeksi löytyisi ’Oumuamua-kappaleen kaltainen outolintu.
Aiheesta lisää uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 4/2023.