Intian vuoro yrittää laskeutumista Kuuhun - Venäjä epäonnistui

Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaisesti, Intian luotain yrittää alkavalla viikolla Kuun pinnalle laskeutumista. Venäjän kuuluotain puolestaan on juuri tuhoutunut.

Intian avaruusjärjestö julkaisi yllä olevan lähikuvan Kuusta. Kuva on otettu Vikram-laskeutujalla, jonka kiertorataa on jo hiljalleen pudotettu lähestyvän laskeutumisen takia.

Laskeutujan kolme tiedelaitetta tulevat tutkimaan kuujäristyksiä ja Kuun lämmönjohtavuutta sekä mahdollistavat Kuun liikkeen mittauksen. Laskeutujan kyydissä oleva pieni mönkijä sisältää kaksi mineraalien koostumuksia selvittävää laitetta.

Myös Venäjän Luna-25 -luotain oli vielä hetki sitten valmistautumassa laskeutumaan Kuun pinnalle. Lauantaina Venäjän avaruusjärjestö kuitenkin ilmoitti luotaimen kohdanneen ongelmia. Nyt tiedämme, että Luna-25 on tuhoutunut iskeydyttyään Kuun pinnalle.

Asiantuntijoiden, kuten Iltalehden haastatteleman Helsingin yliopiston Minna Palmrothin mukaan Venäjän epäonnistumiseen ovat johtaneet sikäläisen avaruusosaamisen pitkään kestänyt lasku ja henkilöstön runsas vaihtuminen.

Kuu on osoittautunut hankalaksi laskeutumispaikaksi viime vuosina. Esimerkiksi Intian ensimmäinen Kuuhun matkannut mönkijä hajosi laskeutumisyrityksessä vuonna 2019.

Mitä tulee robottikulkijoihin, niitä ovat saaneet Kuun kamaralle rullaamaan vain Kiina ja Neuvostoliitto. Intiasta saattaa siis pian tulla kolmas valtio tähän listaan.