Dawnin polttoaine loppui - kuollut alus kiertää kääpiöplaneettaa vuosikymmeniä

Kääpiöplaneetta Cereksen kiertoradalla ollut Dawn-luotain jätti muutamia päiviä sitten suorittamatta ajastetun kommunikoinnin Maan kanssa. Syyksi ilmeni aluksen suuntaamiseen käytettävän polttoaineen loppuminen.

Nasan Dawn-luotain on kiertänyt Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidivyöhykkeellä olevaa Cerestä vuodesta 2015 lähtien. Aluksen oli määrä kommunikoida lennonjohdon kanssa loka-marraskuun vaihteessa, mutta mitään ei tapahtunut.

Suljettuaan pois kaikki muut mahdollisuudet lennonjohto totesi aluksen suuntaamiseen käytettävän hydratsiini-polttoaineen loppuneen.

Ilman polttoainetta Dawn ei pysty kohdistamaan antenniaan Maata kohti eikä myöskään kääntämään aurinkopaneeleitaan Aurinkoon päin.

Kuollut alus tulee jatkamaan hylkynä Cereksen kiertämistä. Arvioiden mukaan se pysyttelee radalla minimissään 20 vuotta. Todennäköisesti tulee menemään yli puoli vuosisataa ennen kuin luotain törmää kääpiöplaneetan pintaan.

Dawn laukaistiin matkaan vuonna 2007. Ensimmäisenä etappinaan alus saavutti vuonna 2011 Vesta-asteroidin, jonka kiertoradalla se oli vuoden verran ennen matkan jatkamista kääpiöplaneetta Cerekselle.

Aluksen tuottamassa aineistossa riittää tutkijoille vielä vuosikausiksi purtavaa. "Dawnin keräämät kuvat sekä data Cereksestä ja Vestasta ovat oleellisia aurinkokuntamme kehityksen ymmärtämisessä", sanoo Thomas Zurbuchen Nasasta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)