Curiosityn kahdeksaa vuotta Marsissa juhlitaan kahdeksalla kuvalla

5. elokuuta 2012 Curiosity laskeutui Galen kraatteriin. Kahdeksassa vuodessa mönkijä on taivaltanut 23 kilometriä ja ottanut valtavan määrän kuvia, joista on nyt valikoitu parhaita "postikorteiksi Marsista".

Kuvakokoelmaan kuuluu kartta, johon on merkitty mönkijän reitti sekä sen tekemät näyteporaukset. Tähän mennessä porauksia on tehty 26 eri paikassa.

Yksi kuvista on nimetty spagettiwesterniksi, sillä panoraaman alue muistuttaa lännenelokuvien maisemia.

Curiosityn erikoisempiin kuviin kuuluu dyynimeri, jonka luona se oli vuoden 2015 lopussa. Siinä Marsin hiekassa näkyy kahdenkokoisia aaltoja päällekkäin.

Myös Marsin pilvien kuva toukokuulta 2019 kuuluu epätavallisempiin näkymiin. Tutkijat arvioivat kuvan vesijään pilvien esiintyvän noin 31 kilometrin korkeudessa. Ne loistavat Maan valaisevien yöpilvien tapaan.

Kesäkuussa 2018 otetussa selfiessä mönkijän päälle kerääntynyt pöly näkyy selvästi. Aurinkokennoja käyttävälle mönkijälle pöly olisi paljon isompi uhka, mutta Curiosityllekin siitä on harmia, jos sitä pääsee liikkuvien osien väliin.

Ydinparistonsa antaman tehon ansiosta Curiosityn odotetaan pysyvän toimintakykyisenä vielä useita vuosia. Sen suurimpana rajoitteena on pyörien ennakoitua nopeampi vaurioituminen.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)