Curiosity kuvasi Marsin pilviä

Marsin ohuessa kaasukehässä esiintyy ajoittain vesijää- tai hiilidioksidijääkiteiden muodostamia pilviä. Nasa on julkaissut kokoelman Curiosityn ottamia kuvia punaisen planeetan pilvimuodostelmista.

Tavallisempien pilvien lisäksi mukaan mahtuu myös erikoisuuksia, kuten normaaleja pilviä korkeammalla sijaitsevia valaisevia yöpilviä ja värikkäitä helmiäispilviä.

"Ihailen aina helmiäispilvien värejä – punaista, vihreää, sinistä ja purppuraa", kommentoi Mark Lemmon Space Science Institutesta. "On huikeaa nähdä kuvissa jotain näin hohtavaa ja värikästä Marsissa."

Mikäli Marsin helmiäispilviä katselisi paljain silmin, olisivat värit näkyvissä, mutta hyvin himmeinä.

Lähellä Marsin päiväntasajaa Curiosityn laskeutumisalueella pilviä esiintyy lähinnä vain kylmimpänä aikana, kun planeetta on radallaan kauimmillaan Auringosta.

Erilaiset pilvet tulevat kuvissa näkyviin parhaiten auringonlaskun aikaan tai ennen auringonnousua. Silloin taustataivas on tumma, mutta pilvet heijastavat vielä auringonvaloa. Kuvat tuovat arvokasta tietoa Marsin kaasukehän prosesseista.

Nasa on julkaissut useita animaatioita, joissa pilvien erilaiset yksityiskohdat erottuvat aikasarjassa Auringon laskiessa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)