Curiosity kuvasi kummankin kuun "auringonpimennykset" Marsissa

Marsissa ei varsinaisia auringonpimennyksiä tapahdu, koska sen kuut eivät peitä Aurinkoa kokonaan. Curiosity kuvasi molempien kuiden ylikulut Auringon kiekon yli maaliskuussa.

Kuvaamisessa Curiosity käytti omia "pimennyslasejaan". Kyseessä ovat tarpeeksi tummat suotimet, jotta kamera ei vaurioidu Aurinkoa kuvatessa.

Marsin kuut Phobos ja Deimos eli Pelko ja Kauhu ovat Maan Kuuhun verrattuna hyvin pieniä, mutta kiertävät planeettaa paljon lähempänä. 

Photos-kuu on pisimmältä sivultaan noin 27 kilometriä ja kiertää Marsia noin 9 350 kilometrin päässä. Deimos puolestaan on pisimmältä sivultaan 15 kilometriä ja kiertää noin 23 400 kilometrin etäisyydellä.

Auringon koko Marsin taivaalla noin kolmasosa-asteen verran, kun Maapallolta nähtynä se on puoli astetta. Marsin huomattavasti Maata elliptisemmän radan vuoksi kulmaläpimitassa on selvää vaihtelua.

Kuiden ylikulut Marsin pinnalta ovat myös sangen nopeita tapahtumia. Phoboksen ylikulku kestää noin 35 sekuntia ja Deimoksen muutamia minuutteja.

Toisinaan Marsista käsin voidaan nähdä myös Maan ylikulku eli maapallo taivaltaa Auringon pinnan editse. Tuolloin Maan halkaisija on karkeasti 1/225-osaa Auringon halkaisijasta. Viimeksi Maan ylikulku näkyi Marsista 1984 ja seuraavan kerran vuonna 2189.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)