Cassini-luotain tuhoutuu perjantaina

Perjantaina päättyy yksi avaruushistorian suurista löytöretkistä, kun Saturnusta ja sen kuita kolmentoista vuoden ajan tutkinut Cassini-luotain syöksyy jättiläisplaneetan kaasukehään. 

Ikoninen luotain lopettaa upean uransa leimuavana tulipallona perjantaina kello 13.30 Suomen aikaa. Yhteys luotaimeen tullaan menettämään lähes välittömästi.

Tätä edeltävän kolmen tunnin ajan kaikki Cassinin keräämät havainnot lähetetään suoraan maapallolle, sillä niiden tallentaminen aluksen muistiin olisi turhaa. Koska jättiläisplaneetta sijaitsee niin kaukana meistä, Cassinin hajoamisesta ehtii kuitenkin kulua 83 minuuttia ennen kuin aluksen viimeinen signaali vastaanotetaan maapallolla.

"Cassini on opettanut meitä erittäin paljon. Henkilökohtaisesti saan paljon lohtua siitä faktasta, että Cassini jatkaa opettamistamme aivan viimeisiin sekunteihin asti", kertoo Curt Niebur Nasasta.

Nämä viimeiset havainnot sisältävät tietoja Saturnuksen pölystä, kaasusta ja magneettikentästä. Mukana ei kuitenkaan ole valokuvia, sillä niiden lähettäminen kuluttaisi liikaa tiedonsiirtokapasiteettia.

Vuonna 1997 laukaistu Cassini saapui Saturnuksen kiertoradalle heinäkuussa 2004. Luotaimen taru päättyy polttoaineen ehtymisen vuoksi.

Huimien saavutustensa lisäksi Cassini on myös yksi kaikkien aikojen kalleimmista avaruusluotaimista. Se on maksanut Titan-laskeutuja Huygensin kanssa yhteensä noin kolme miljardia euroa (Cassini-luotaimesta lisää uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 6/2017).

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)