Avaruusteleskoopit kuvasivat törmäyksen asteroidikuuhun

Webb- ja Hubble-avaruusteleskoopit ovat ensimmäistä kertaa tehneet yhtä aikaa havaintoja samasta kohteesta. Tarkkailun alla oli DART-luotaimen ja Dimorphos-asteroidikuun törmäys.

Tämän viikon maanantaina Nasa törmäytti DART-luotaimen Dimorphos-asteroidikuuhun. Koe oli ensimmäinen kerta, kun taivaankappaleen rataa on yritetty tarkoituksella muuttaa törmäämällä siihen luotaimella.

Tänään julkaistiin kahden suuren avaruusteleskoopin ottamia kuvia tapahtumasta. Myös tämä oli poikkeuksellista, sillä Webb ja Hubble eivät ole koskaan ennen havainneet samaa kohdetta yhtä aikaa.

Kuvaaminen oli haastavaa etenkin Webb-teleskoopille, sillä asteroidikuun näennäinen liike taivaalla on paljon suurempi kuin mihin avaruusteleskooppi on tottunut. Viikkojen ajan insinöörit testasivat, miten he voisivat liikuttaa Webbiä jopa kolme kertaa nopeammin kuin teleskoopin alkuperäinen nopeusrajoitus sallii.

Koska Webb ja Hubble kuvaavat eri aallonpituuksilla, tutkijoilla on nyt käytössään havaintoja poikkeuksellisen laajalta aallonpituusalueelta. Yhdistämällä kaiken mahdollisen informaation he kykenevät paremmin ymmärtämään, miten tehokkaasti törmäyttämiset voivat muuttaa asteroidien ratoja.

Teleskoopit ottivat törmäyksestä yhteensä yli 50 kuvaa. Hubble jatkaa Dimorphos-asteroidikuun tarkkailua kääntämällä siihen katseensa kymmenen kertaa seuraavien kolmen viikon aikana. Myös Webb tulee tekemään kohteesta lisähavaintoja.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)