Avaruusluotaimen kamera selvisi mikrometeoroidin törmäyksestä

Jotain outoa tapahtui Nasan LRO-luotaimelle lokakuussa 2014. Nyt tapahtumien kulku on saatu selvitettyä.

Tavallisesti LRO-aluksen kamerat tallentavat kirkkaita ja kauniita kuvia Kuusta. Lokakuussa 2014 kuvaan tuli outoa vääristymää aivan kuin yksi kameroista olisi tärähtänyt voimakkaasti.

Teoriassa tärähdys olisi voinut johtua esimerkiksi aurinkopaneelien tai aluksen antennin kääntämisestä, mutta mitään tällaista liikettä ei pitänyt tapahtua tuolloin.

"Vaikka sellaista olisi ollut, syntynyt tärinä olisi vaikuttanut kaikkiin kameroihin samalla tavalla", toteaa Mark Robinson Arizonan osavaltion yliopistosta. "Ainoa looginen selitys on, että kameraan osui meteoroidi."

Tutkijat mallinsivat tärähdyksen tietokoneella. He päättelivät, että iskun aiheuttanut mikrometeoroidi oli 0,8 millimetrin kokoinen ja liikkui noin seitsemän kilometrin sekuntinopeudella.

“Meteoroidi matkusti luotiakin nopeammin. Tässä tapauksessa kamera ei väistänyt kiitävää luotia, vaan selvisi törmäyksestä", Robinson hehkuttaa.

"Tapaus on jännittävä esimerkki siitä, miten dataa voidaan käyttää ymmärtääksemme, mitä avaruusalukselle tapahtuu yli 380 000 kilometrin päässä maapallolta", ihastelee puolestaan John Keller Nasasta.

https://asunow.asu.edu/20170526-discoveries-asu%E2%80%99s-lunar-reconnaissance-orbiter-camera-survives-meteoroid-hit

Aiheesta lisää ASU (englanniksi)