Aurinkokunnasta ulos suuntaava North Star -luotainsuunnitelma esiteltiin Otaniemessä

Suomalaisjohtoinen mikroluotain voitaisiin laukaista ulos aurinkokunnasta jo muutaman vuoden kuluessa. North Star -suunnitelmassa luotain hyödyntää sähköistä aurinkotuulipurjetta ja suuntaa kohti Pohjantähteä.

Suunnitelman luotaimesta esitteli Perttu Yli-Opas Aurora Propulsion Technologies -yrityksestä meneillään olevassa Satellite Workshop -tapahtumassa Aalto-yliopistossa. Kyseessä on Suomen historian suurin avaruustoimijoiden kokoontuminen.

"Yksikään pienluotain ei tähän mennessä ole lähtenyt omin voimin Maan kiertoradalta", Yli-Opas kertoo Tähdet ja avaruus -lehdelle.

"Se ei lähde pelkästään planeettojen väliseen avaruuteen, vaan tähtienväliseen avaruuteen. Tarkka nopeus riippuu monesta asiasta, mutta parhaimmillaan luotain ehtisi Voyager-luotaimia kauemmaksi 15–20 vuodessa."

North Star -luotain on 25 kilon massainen ja kuljettaa mukanaan noin kolmen kilon tiedehyötykuorman.

Vauhtia se keräisi Pekka Janhusen ideoimalla sähköisellä aurinkotuulipurjeella, johon kuuluisi 16 ohutta 2,8 kilometriä pitkää sähköisesti varattua liekaa. Janhunen kuuluu myös luotaimen suunnittelutiimiin.

Simulaation mukaan sähköpurje riittää antamaan luotaimelle Maan etäisyydellä Auringosta kiihtyvyyden, joka vastaa hieman yli kymmenestuhannesosaa Maan putoamiskiihtyvyydestä. Se voi kuulostaa pieneltä, mutta koska kiihdytys on jatkuvaa, pääsee luotain parissa vuodessa suuriin nopeuksiin.

Mikroluotaimen toiminta-ajaksi on suunniteltu noin 10 vuotta. Luotaimen tutkimuskohteina olisivat avaruuden olosuhteet kaukana aurinkokunnan tason yläpuolella. Se voisi tutkia esimerkiksi hiukkas- ja säteilyolosuhteita tällä aiemmin tutkimattomalla alueella.

Projekti hakee tällä hetkellä kiinnostuneita yhteistyökumppaneita.