Auringon painovoima mahdollistaa videoiden suoratoiston Alfa Kentaurilta

Aurinkoa on mahdollista käyttää tähtienvälisen kommunikoinnin tehostamiseen. Uuden tutkimuksen mukaan lähitähtemme painovoima pystyy vahvistamaan signaalia niin paljon, että videoiden suoratoisto olisi mahdollista jopa Alfa Kentaurilta asti.

Viime vuonna julkistetun yksityisen Starshot-ohjelman tavoitteena on lähettää miniluotain lähimpään tähtijärjestelmään Alfa Kentauriin. Tämän myötä on noussut entistä tärkeämmäksi kehittää myös järjestelmiä aurinkokuntien väliseen tietoliikenteeseen.

Jos haluaisimme vastaanottaa Alfa Kentaurista yhden watin teholla lähetetyn signaalin, silloin maapallolla sijaitsevan laitteiston pitäisi olla halkaisijaltaan 53 kilometriä.

Saksalaisessa Neukirchen-Vluynin data-analyysin instituutissa työskentelevä Michael Hippke ehdottaakin, että sen sijaan käyttäisimme hyväksi Auringon painovoimaa. Lähitähtemme toimii kuin valtava linssi, joka taivuttaa signaalin käyttämiä aaltoja. Tällöin signaalin vastaanottamiseen riittäisi yhden metrin kokoinen teleskooppi.

Menetelmän ehkä suurin hyöty on siinä, että tällöin Alfa Kentauriin matkaava luotain ei tarvitsisi massiivista lähetyslaitteistoa.

"Lähimpien tähtien ympärillä käsikäyttöinen laserosoitin riittäisi signaalin lähettämiseen", Hippke toteaa.

Suunnitelman suurin hankaluus on signaalia välittävän teleskoopin sijoituspaikka - sen pitäisi olla vähintään 90 miljardin kilometrin päässä Auringosta.

Tämä on yli neljä kertaa kauempana kuin missä ihmiskunnan kauimmas matkannut luotain Voyager 1 sijaitsee tällä hetkellä. Se olisi silti murto-osa Alfa Kentaurin etäisyydestä.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)