Apollo-laskeutujia kuvattiin ennätystarkkuudella

Nasa on julkaissut uudet ennätystarkat kuvat Apollo 12, 14 ja 17 -lentojen laskeutumispaikoista Kuun pinnalla.

Aiempaa terävämmät kuvat teki mahdolliseksi Lunar Reconnaissance Orbiter -luotaimen (LRO) väliaikaisesti poikkeuksellisen matalalle laskettu rata.

"Uudet kapea-alaisen kameran kuvat matalasta korkeudesta terävöittävät näkymäämme Kuun pintaan", kertoo Mark Robinson Arizonan valtionyliopistosta. "Erinomainen esimerkki tästä ovat kuuauton jäljet Apollo 17 -laskeutumisalueella. Aiemmissa kuvissa jäljet olivat erotettavissa, mutta nyt ne näkyvät tarkkoina samansuuntaisina urina pinnalla."

Nasa on julkaissut LROC-kameran kuvapareja, joista näkyy selvä ero edellisiin kuviin. Erityisesti erottuvat astronauttien jälkeensä jättämät pienet tavarat. Uusissa kuvissa pikselikoko on parhaimmillaan 27 x 56 senttimetriä Kuun pinnalla ja myös kontrasti on aiempaa parempi.

Huippukuvien ottamisen ajaksi LRO:n rata muutettiin kuukauden ajaksi hieman elliptiseksi, jolloin se kävi alimmillaan 21 kilometrin korkeudessa. Nyt se on muutettu takaisin ympyräradalle 50 kilometrin korkeuteen.

Vaikka yksittäisiä alueita pystytäänkin kuvaamaan Kuun pinnalta huikealla tarkkuudella, jää koko Kuun kattava tarkkuus toistaiseksi noin sataan metriin. Vuonna 2009 laukaistu LRO ei yksinkertaisesti ehdi käyttöaikanaan kuvaamaan kapeakulmakuvia kuin hyvin rajatuista alueista.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)