10 vuotta Marsissa ollut Curiosity jatkaa kipuamistaan vuorelle

Curiosity-mönkijällä on takanaan peräti 29 kilometrin taival ja 625 metrin nousu. Nasan menestyksekäs kulkija laskeutui naapuriplaneetallemme tasan vuosikymmen sitten.

Tieteellisenä päätavoitteena Curiosityllä on ollut selvittää, vallitsivatko muinaisessa Marsissa elämälle suotuisat olosuhteet.

Gale-kraatterin pohjaa ja vuorenrinnettä analysoimalla mönkijä on saanut tuloksia, jotka kertovat monenlaisista olosuhteista, myös virtaavasta vedestä. "Näemme todisteita dramaattisista muutoksista Marsin ilmastossa", projektitutkija Ashwin Vasavada toteaa.

"Kysymys onkin nyt, olivatko Curiosityn löytämät elämälle suosiolliset olosuhteet pysyviä muutosten aikana. Katosivatko ne kokonaan vai toistuivatko ne sykleittäin miljoonien vuosien aikana?"

Curiosityn reittiä ja etenemistä kraatterin pohjalta Sharp-vuorelle voi katsoa kartalla. Vasta viimeisen kilometrin matkalla mönkijä on pujotellut jyrkkien rinteiden välistä. Nasan kuva näyttää myös mönkijän nykyisen sijainnin kuvassa, joka on otettu aiemmin kauempaa.  

Suurin vastoinkäyminen Curiositylle on ollut sen renkaiden vauriot, joiden vuoksi mönkijällä on jouduttu ajamaan varovaisemmin. Myös robottikäsivarren pora on kokenut ongelmia ja ydinpariston tehossa on havaittavissa pientä heikentymistä.

Kokonaisuudessaan Curiosity on kuitenkin ikäänsä nähden hyvässä kunnossa ja sen odotetaan pysyvän toimintakunnossa vielä vähintäänkin vuosia. 

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)