Valtava törmäys synnytti Pluton viisi kuuta

Noin 4 miljardia vuotta sitten aurinkokuntamme laidalla räjähti.

Kaksi suurta kappaletta törmäsivät toisiinsa. Tapahtumassa muodostuivat kääpiöplaneetta Pluto ja sen suurin kuu Kharon. Hiljattain julkaistujen tutkimusten mukaan samassa rytäkässä syntyivät myös Pluton neljä pienempää kuuta.

Pluton ja Kharonin yhteistä syntyhistoriaa on epäilty jo pitkään. Tutkijat eivät kuitenkaan ole tienneet, syntyivätkö myös kuut Styx, Nix, Kerberos ja Hydra samassa törmäyksessä vai onko ne kaapattu myöhemmin.

Viime vuoden heinäkuussa New Horizons -luotain kuvasi ensimmäistä kertaa Pluton ja sen kuut lähietäisyydeltä. Luotain paljasti, että Pluton kuiden pinta on paljon kirkkaampi kuin useimpien muiden Kuiperin vyöhykkeen kohteiden pinnat. Pinnan kirkkauden perusteella kuilla on samanlainen koostumus Pluton kanssa, joten havainto on selvä tuki törmäysteorialle.

Tutkijat ovat myös löytäneet todisteita siitä, että ainakin joidenkin kuiden pinta on vähintään 4 miljardin vuoden ikäinen. Lisäksi osa pienemmistä kuista näyttää syntyneen kahden pienemmän kappaleen yhdistymisestä.

“Nämä kaksi tulosta vahvistavat sitä oletusta, että pienien kuiden muodostuminen on jälkiseuraus Pluto-Kharon-kaksoisjärjestelmän synnyttäneestä törmäyksestä", toteaa Hal Weaver Johns Hopkinsin yliopistosta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)