Valtava Florence-asteroidi ohittaa maapallon ensi viikolla

Syyskuun ensimmäisenä päivänä Florence-asteroidi ohittaa maapallon 7 miljoonan kilometrin päästä. Matka on vain 18-kertainen Maan ja Kuun väliseen etäisyyteen verrattuna.

Florencen halkaisija on huima 4,4 kilometriä. Se onkin suurin maapallon ohittanut kappale sen jälkeen, kun Nasa aloitti tämän tyyppisten planeettamme lähelle tulevien asteroidien seurannan.

"Vaikka monet asteroidit ovat tulleet lähemmäksi kuin Florence syyskuun ensimmäisenä päivänä, ne kaikki on arvioitu pienemmiksi", toteaa Paul Chodas Nasasta.

Tähtitieteilijät käyttävät ohitusta hyväkseen tekemällä asteroidista tutkamittauksia. Näin saadaan selvitettyä kivijärkäleen tarkka koko ja päästään näkemään pinnan yksityiskohtia.

Florence-asteroidia voi havaita myös harrastajakaukoputkilla.

"Asteroidi ilmestyy Etelä-Suomen horisonttiin noin 28./29.8. mutta on silloin vielä matalalla", kertoo Tähdet-vuosikirjan tekijäkaartiin kuuluva tähtiharrastaja Veikko Mäkelä.

"Seuraavina päivinä se on jo korkeammalla ja ilta illalta näkyvyys paranee. Asteroidi näkyy helposti vielä useina päivinä syyskuun alkupuolella", Arvioi Mäkelä.

"Jos kirkkausennuste pitää paikkansa, asteroidi voi näkyä magnitudin 9 paremmalla puolella eli sen voi havaita pienellä kaukoputkella."

Ohituksen aikoihin vauhtia piisaa, mikä tuo oman haasteensa. Kappale taivaltaa parhaimmillaan tunnissa liki Kuun läpimitan verran taivaalla.

Aiheesta lisää Space.com (englanniksi)