Uusi asteroidi löytyi – pieni todennäköisyys törmätä maapalloon

Lisähavainnot tulevat todennäköisesti osoittamaan, että asteroidi 2023 DW ohittaa maapallon turvallisesti. Jos näin ei käy, Nasalla on jo suunnitelma Maan suojaamiseksi.

Helmikuussa löydetyllä asteroidilla on pieni mahdollisuus törmätä maapalloon vuoden 2046 ystävänpäivänä.

Asteroidi on halkaisijaltaan noin 50 metriä ja matkaa suunnilleen 25 kilometrin sekuntinopeudella. Vaikka näin pienen asteroidin törmäys ei aiheuttaisi maapallon laajuista tuhoa, se synnyttäisi huomattavaa vahinkoa osuessaan asutulle seudulle.

Esimerkiksi kymmenen vuotta sitten maapalloon törmäsi 17-metrinen asteroidi, joka hajosi Venäjän yllä. Syntynyt paineaalto vaurioitti tuhansia rakennuksia. Noin 1 500 ihmistä loukkaantui.

Euroopan avaruusjärjestön mukaan nyt havaitun asteroidin törmäystodennäköisyys maapallon kanssa on 1/625. Nasa antaa todennäköisyydeksi hieman suuremman luvun eli 1/560. 

Kun uusi kohde havaitaan, kestää yleensä joitain viikkoja ennen kuin epätarkkuudet saadaan karsittua ja kappaleen rata pystytään ennustamaan kunnolla useiden vuosien päähän.

Vaikka tämänhetkinen todennäköisyys saattaa kuulostaa suhteellisen suurelta, se mitä luultavimmin tulee lisähavaintojen myötä putoamaan lähes mitättömäksi.

Jos lisähavainnot sen sijaan osoittaisivat asteroidin olevan törmäyskurssilla, ihmiskunta oletettavasti alkaisi suunnitella sen radan muuttamista.

Syyskuussa Nasan Dart-luotain törmäytettiin harjoitusmielesssä Dimorphos-asteroidikuuhun. Koe osoitti, että vastaavaa tekniikkaa voitaisiin käyttää muidenkin taivaankappaleiden radan muuttamiseen ja siten maapallon suojelemiseen.