Ultraviileiden kääpiötähtien pari kiertää ennätyslähellä toisiaan

Ultraviileiden kaksoiskääpiötähtien kilpailu lyhimmästä kiertoajasta on saanut uuden ennätyksenhaltijan. Kohteen osapuolet kulkevat toistensa ympäri alle vuorokaudessa.

Tätä aiemmin on tunnettu vain kolme lyhyen periodin ultraviileää kaksoiskääpiötä.

Lyhin rata oli kohteella USCO J1616−2512, jonka tähdet kiertävät toisensa 2,8 päivässä. Nyt havaitun samaan tyyppiin kuuluvan kaksoistähden LP 413-53AB periodi on vain 17 tuntia. Ultraviileiden tähtien lämpötila on niin alhainen, että ne säteilevät energiansa infrapuna-aallonpituuksilla ja ovat siten ihmissilmälle näkymättömiä.

"On innostavaa löytää tällainen äärimmäinen järjestelmä", sanoo Chih-Chun Hsu Northwestern-yliopistosta.

Hsu huomasi kaksoistähden alun perin arkistoidusta datasta. Kohteen spektri käyttäytyi omituisesti, ja Hsu tajusi, että kyseessä täytyi olla tähtiparin lukkiutuminen poikkeuksellisen tiukalle radalle.

Tiimin tekemät tuoreet havainnot Havaijin Keck-observatorion laitteilla vahvistivat tulkinnan.

"Useimpien kaksoistähtien tapauksessa meidän täytyy seurata rataperiodia vuosia", sanoo Adam Burgasser Kalifornian yliopistosta. "Näitä mittauksia tehdessä pystyimme näkemään asioiden muuttuvan muutaman minuutin havainnon aikana."

Lyhyen periodin ultraviileitä kaksoiskääpiöitä saattaa olla runsaamminkin galaksissamme, mutta niitä ei ole paikannettu havaintomenetelmien rajoitteiden vuoksi. Hsun rakentama algoritmi, joka löysi LP 413-53AB:n arkistojen kätköistä, voi kuitenkin kyetä erottamaan kohteita lisää.

Aiheesta lisää Keck-observatorio (englanniksi)