Tutkijat hämmästelevät Plutosta löytyneitä dyynejä

Koskaan aiemmin emme ole nähneet Plutoa näin upeana.

Kääpiöplaneetan hiljattain ohittanut New Horizons -luotain on aloittanut vuoden kestävän kuvien lähettämisen maapallolle. Viime päivinä vastaanotetut havainnot ovat enemmän kuin tuplanneet aiempien Pluton pinnan kuvien tarkkuuden.

Saatujen kuvien tarkkuus on parhaimmillaan 400 metriä pikseliä kohti. Ne ovat paljastaneet maailman, jonka pinnanmuotojen moninaisuus vetää vertoja mille tahansa aurinkokuntamme kappaleelle.

Vuorten, jäävirtojen ja laaksojen lisäksi uusissa kuvissa näkyy muodostelmia, jotka saattavat olla tuulen puhaltamia dyynejä.

"Dyynien näkyminen Plutossa – jos ne todella ovat niitä – olisi täysin villiä, sillä Pluton kaasukehä on nykyään niin ohut", selittää William B. McKinnon Washingtonin St. Louisin yliopistosta. "Joko Plutolla oli paksumpi kaasukehä menneisyydessä tai työssä ovat prosessit, joita emme ole vielä keksineet."

Yllä oleva näkymä on yhdistetty useammasta erillisestä valokuvasta. Näkyvä alue on 1 800 kilometriä halkaisijaltaan eli noin puolitoista kertaa Suomen pituus.

Alhaalla näkyy vanha, kraatterien peittämä tumma alue, jota epävirallisesti kutsutaan Cthulhuksi. Ylempänä on puolestaan kirkas ja jäinen Sputnik tasanko (aiheesta lisää uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 6/2015).

Katso suurempi kuva