Tuntematon asteroidi paljastui Venuksen läheltä

Venuksen kiertoradan sisäpuolelta on havaittu kaksikilometrinen asteroidi. Se saattaa kieliä kokonaisesta uudesta asteroidipopulaatiosta.

Tähtitieteilijät ovat jo pidemmän aikaa epäilleet, että Venuksen kiertoradan sisäpuolella saattaisi olla kilometrin kokoisten asteroidien joukko. Tähän asti yhtään ryhmän jäsentä ei kuitenkaan ole havaittu.

Nyt tutkijat ovat löytäneen asteroidin, joka kiertää Aurinkoa Merkuriuksen ja Venuksen välissä. Tulos ei ole vielä täysin varma, mutta varmistuessaan kyseessä olisi ensimmäinen havainto Venuksen kiertoradan sisäpuolella koko ajan kiertävästä asteroidista.

Kohde on halkaisijaltaan noin kaksi kilometriä. Mallien mukaan näin suurten asteroidien esiintymistodennäköisyyden tällä alueella pitäisi olla lähes nolla.

Vielä ei ole varmuutta, onko kappale ennustetun asteroidijoukon suurin jäsen vai kuuluuko se täysin tuntemattomaan uuteen ryhmään.

Tutkijoiden mukaan nyt havaitusta asteroidista tuleekin joko olemassa olevien teoreettisten mallien vahvistaja tai niiden hajottaja.

Havaittu kohde on luultavasti syntynyt paljon nykyistä sijaintiaan kauempana Auringosta. Asteroidi on vaeltanut jossain vaiheessa Marsin, Maan ja Venuksen ratojen sisäpuolelle.

"Kohtaaminen planeetan kanssa todennäköisesti heitti asteroidin Venuksen kiertoradalle", selittää Tom Prince Caltechista.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)