Tänä vuonna menee miljoonan tunnetun asteroidin raja rikki – tässä muutama mielenkiintoisin kappale

Kuluvan vuoden aikana odotetaan miljoonannen asteroidin löytymistä. Perjantaina ilmestyneessä Tähdet ja avaruus -lehdessä näistä pikkuplaneetoista esitellään seitsemän erityisen mielenkiintoista kohdetta.

Toukokuun tilastossa tunnettuja asteroideja on listattuna 934 513 kappaletta. Yhteensä aurinkokunnassa arvioidaan olevan 25 miljoonaa yli sadan metrin kokoista kappaletta, joten miljoonan tunnetun kohteen rajapyykki on pian käsillä.

Yksi erikoisimmista aurinkokuntamme kohteista on Psyche, joka on kookkain lähes kokonaan metallista koostuva asteroidi. Sen metallipitoisuus on arviolta 95 prosenttia.

”Ihmiskunnan luotaimet ovat käyneet kivisillä, jäisillä ja kaasumaisilla taivaankappaleilla. Metallista taivaankappaletta emme vielä ole nähneet”, sanoo Lindy Elkins-Tanton, tulevan Psyche Orbiter -luotaimen päätutkija.

Arvoituksellisimman kohteen tittelin vie ehkä silti aurinkokunnan ulkolaitojen Arrokoth.

”Arrokoth on kaikista kaukaisin, primitiivisin ja koskemattomin avaruusluotaimella tutkittu taivaankappale, joten osasimme odottaa siltä ainutlaatuista tarinaa”, kuvailee New Horizons -luotaimen päätutkija Alan Stern.

Asteroideista eniten otsikoissa on paistatellut 400-metrinen Apophis. Perjantaina 13. huhtikuuta 2029 kyseinen murikka ohittaa maapallon vain noin 31 200 kilometrin päästä.

Asteroideista kiinnostuneiden ei silti tarvitse odottaa vuosikausia nähdäkseen jopa omin silmin viitteitä näistä aurinkokuntamme vanhoista vaeltajista.

Esimerkiksi Phaethon sujahtaa Auringon ohi vain 0,14-kertaisella etäisyydellä Maan rataan verrattuna. Vaikka asteroidi itsessään on hyvin himmeä kappale, siitä irronneet palaset ilahduttavat taivaan tarkkailijoita geminidien runsaan tähdenlentoparven muodossa.

Näiden neljän lisäksi uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä esitellään kolme muuta aurinkokuntamme asteroidia.