Tältä näyttää kokovertailu asteroidien ja komeettojen kesken

Planetary Societyn Emily Lakdawalla on julkaissut uuden koosteen aurinkokunnan pienkappaleiden kokovertailusta. Luotaimin tutkitut asteroidit ja komeetat ovat siinä paitsi samassa skaalassa, myös niiden värit ja suhteelliset kirkkaudet vastaavat aitoja.

Oheisesta kuvasta puuttuvat siihen liian suuret asteroidi Vesta ja kääpiöplaneetta Ceres. Planetary Societyn sivuilla on myös laajempi versio, jossa ne ovat mukana. Tarkkuutta haluaville on tarjolla pienemmistä kappaleista 10 000 pikseliä leveä vertailukuva.

Värit osoittavat, miten paljon kappaleiden pintojen heijastavuudet eroavat toisistaan. Pyrstötähtien ydinkappaleet ovat tummien, orgaanisten aineiden peitossa ja hyvin tummia.

Esimerkiksi Rosettan tutkima komeetta Churyumov-Gerasimenkon ydin on hiiltäkin mustempi. Tavanomaisissa kuvissa valotus kompensoidaan eikä tummuutta tule ajatelleeksi.

Dawn-luotaimen parhaillaan tutkima kääpiöplaneetta Ceres on myös merkittävästi tummempi kuin sen edellinen kohde Vesta-asteroidi.

Pienkappaleiden lisäksi Lakdawalla on koostanut vertailukuvan kaikista aurinkokunnan tunnetuista painovoiman pyöristämistä kappaleista, jotka ovat Marsia pienempiä. Monet niistä ovat Neptunuksen radan tuolla puolen kiertäviä TNO-kappaleita (trans neptunian objects) eikä läheskään kaikkia ole vielä edes nimetty.

Aiheesta lisää Planetary Society (englanniksi)