Tältä näyttää Ceres-kääpiöplaneetan korkeuskartta

Nasa on julkaissut tähän mennessä tarkimmat korkeuskartat Ceres-kääpiöplaneetasta. Niiden data perustuu Dawn-luotaimen tuoreisiin mittauksiin. Kääpiöplaneetan pinnan matalimmat ja korkeimmat kohdat eroavat toisistaan noin 15 kilometriä verrattuna litistetyn pallon muotoon.

"Cereksen kraatterit ovat syvyytensä ja kokonsa puolesta hyvin samankaltaisia Saturnuksen jäisten Dione ja Tethys -kuiden pinnalta löydettyihin kraattereihin nähden", kuvailee Paul Schenk LPI:stä. "Tämä viittaa jääpitoiseen pintakerrokseen."

Kansainvälinen tähtitieteen unioni IAU hyväksyi heinäkuun alussa listan nimistöä Cereksen vastikään kartoitetulle pinnalle. Nimet on valittu maanviljelykseen liittyvästä mytologiasta ja ne on annettu pääosin kraattereille.

Oheisessa kuvassa Cereksen vaaleat pilkut sijaitsevat oikeanpuoleisen pallonpuoliskon keskustasta hieman pohjoiseen. Vaaleat pilkut ovat pienellä vaaleanvihreällä alueella muutoin tummanvihreän kraatterin keskellä.

Nasa on julkaissut myös uuden leikkimielisen äänestyssivun, jolla arvuutellaan, mitä vaaleat pilkut todellisuudessa ovat. Vaihtoehdot ovat tulivuoria, geysirejä, kiveä, jäätä, suolaa tai jotain muuta. Arvoituksen odotellaan ratkeavan lopullisesti tämän vuoden aikana, kun luotain laskeutuu lähemmäksi.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)