Talon kokoinen asteroidi pyyhältää maapallon vierestä

Lokakuussa TC4-niminen asteroidi lentää maapallon ohitse. Tämä 15–30-metrinen kivenjärkäle käy lähes yhtä lähellä kuin etäisimmät maapalloa kiertävät satelliitit.

"Se ei törmää Maahan", toteaa Detlef Koschny Euroopan avaruusjärjestö ESAsta. "Tämä on tärkein asia, mitä voi sanoa."

TC4 tulee olemaan lähimmillään vain noin 44 000 kilometrin päässä maapallosta. Tämä on noin kahdeksasosa Maan ja Kuun välisestä etäisyydestä.

"Se on pahuksen lähellä", toteaa puolestaan Rolf Densing ESAsta. "Etäisimmät maapalloa kiertävät satelliitit ovat 36 000 kilometrin korkeudella, joten tämä on todellakin läheinen ohitus."

Kyseinen asteroidi ei ole ensimmäistä kertaa kyläilemässä kotiplaneettamme luona, sillä se ohitti maapallon viimeksi vuonna 2012. Tuolloin lähin etäisyys oli kuitenkin noin kaksinkertainen tämänvuotiseen ohitukseen verrattuna.

Jos TC4 törmäisi Maan ilmakehään, se voisi aiheuttaa samanlaista tuhoa kuin Tšeljabinskin tulipallo vuonna 2013. Tuolloin 17-metrinen avaruudesta tullut kappale räjähti venäläisen Tšeljabinskin kaupungin lähellä. Sen synnyttämä paineaalto vahingoitti yli 7 000 rakennusta ja johti 1 500 ihmisen loukkaantumiseen.

Aiheesta lisää phys.org (englanniksi)