Suuri asteroidi on juuri sujahtamassa maapallon ohi

650-metrinen asteroidi tekee lähiohituksen maapallosta tänään kello 15.24 Suomen aikaa. "Vaikka törmäysvaaraa planeettamme kanssa ei ole, tämä on erittäin läheinen käynti näin isolle asteroidille", Nasan tiedotteessa todetaan.

Pienimmillään etäisyys kotiplaneettamme ja asteroidin välillä tulee olemaan 1,8 miljoonaa kilometriä. Matka vastaa vajaata viittä Maan ja Kuun välistä etäisyyttä.

Pieniä kivenmurikoita käy planeettamme lähistöllä joka viikko. Täytyy kuitenkin mennä aina vuoteen 2004 asti, kun näin suuri järkäle kävi viimeksi näin lähellä. Seuraava suuren asteroidin ohitus on vuonna 2027, kun 800-metrinen 199-AN10 lentää vain noin Kuun etäisyyden päästä maapallosta.

Nyt ohituksen tekevä 2014-JO25-asteroidi kävi jo kiertämässä Auringon ja jatkaa matkaansa Maan ohi aurinkokuntamme ulompiin osiin ennen seuraavaa lähestymistä. Asteroidi oli Maan lähellä viimeksi 400 vuotta sitten. Uudestaan se tulee käymään vasta vuoden 2500 jälkeen.

Tänään myös paljon kauempana sijaitseva komeetta PanSTARRS (C/2015 ER61) on lähimmillään maapalloa. Siihen on etäisyyttä 175 miljoonaa kilometriä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)