Maapallon toinen troijalainen asteroidi varmistui

Uudet havainnot yhdistettyinä arkistoituihin kuviin ovat vahvistaneet, että vuonna 2020 löydetty asteroidi kulkee samalla kiertoradalla Maan kanssa. Kyseessä on vasta toinen tunnettu tämän tyypin kohde.

Kappale löydettiin 12. joulukuuta 2020, mutta havaintojen tarkkuus ei riittänyt silloin määrittämään sen tyyppiä. Toisaalta kohde näytti troijalaiselta asteroidilta, mutta se saattoi olla myös Maan lähialueen asteroidi, joka vain sattui leikkaamaan planeettamme radan havaintojen aikaan.

Nyt kohteesta 2020 XL5 on tehty uusia havaintoja Chilessä ja Arizonassa sijaitsevilla SOAR- ja Lowell Discovery -teleskoopeilla. Niiden avulla kohteen sijainti saatiin määritettyä tarkasti.

Kun tutkijat lisäksi kaivautuivat Dark Energy Surveyn arkistohavaintoihin vuosilta 2012–2019, voitiin kohteen vahvistaa todellakin olevan maapallon troijalainen.

Planeetaltamme on tunnettu pitkään vain yksi troijalainen asteroidi, 2010 TK7, jolle 2020 XL5 tekee nyt seuraa. Tuore tulokas on läpimitaltaan 1,2 -kilometrinen eli kolme kertaa suurempi kuin 2010 TK7.

Troijalaisia on löydetty kaikilta planeetoilta Merkuriusta lukuun ottamatta. Ne kiertävät samalla radalla planeettansa kanssa kahdessa pisteessä, jotka ovat Auringosta katsottuna 60 astetta planeettaa edellä ja jäljessä.

Tutkijoiden mukaan painovoimavaikutukset heittävät lopulta 2020 XL5:n pois asemastaan. Tämä ei kuitenkaan tapahdu ainakaan seuraaviin 4 000 vuoteen.

Aiheesta lisää NOIRlab (englanniksi)