Uusi kuva näyttää Venuksen kiertoradan pölyrenkaan lähes koko mitaltaan

Nasan aurinkoluotain Parker Solar Probe on onnistunut kuvaamaan Venuksen radan pölyrenkaan. Ratatasossa otettu kuva esittää muodostelman lähes koko laajuudessaan.

Naapuriplaneettamme Venuksen radalla on pölyä, josta saatiin ensimmäistä kertaa viitteitä 1970-luvulla Helios-luotaimen kuvista. Lisää merkkejä pölyrenkaasta löysi STEREO-luotainpari vuosien 2007 ja 2014 välillä.

Nyt myös vuonna 2018 laukaistu Parker Solar Probe on saanut Venuksen radan pölyä kuviin. Luotaimen laajakulmainen WISPR-kamera näki pölyrenkaan sen ratatasosta käsin lähes kokonaisuudessaan.

"Tämä on ensimmäinen kerta, kun sisemmän aurinkokunnan pölyrengas kyettiin paljastamaan sen koko loistossaan 'valkean valon' kuvissa", sanoo Guillermo Stenborg U.S. Naval Research Laboratorysta.

Renkaan kirkkauden perusteella tutkijat arvioivat siinä olevan 10 prosenttia enemmän pölyä kuin sen ympäristössä. Myös maapallon radalla on pölyrengas ja viitteitä on nähty Merkuriuksenkin pölyrenkaasta.

Kun Parker Solar Probe käy ratakierroksillaan yhä likempänä Aurinkoa, tutkijat odottavat sen löytävän todisteita myös Auringon lähellä olevasta, toistaiseksi vain teoreettisesti ennustetusta pölyttömästä vyöhykkeestä.

Aiheesta lisää Johns Hopkins (englanniksi)