Suuri kappale Oortin pilvestä on matkalla sisemmäksi aurinkokuntaan

Lähimmillään Saturnuksen radan etäisyydelle saapuva kohde saattaa olla läpimitaltaan jopa 370 kilometriä. Se on mahdollisesti suurin tähän mennessä löydetty Oortin pilven kappale.

Nimen 2014 UN271 saanut avaruuden järkäle löydettiin kolme päivää sitten Dark Energy Survey -kartoituksen arkistokuvista.

Tällä hetkellä 20 au:n eli suurin piirtein Uranuksen etäisyydellä oleva kohde saavuttaa Aurinkoa lähimmän sijaintinsa vuonna 2031. Silloin se on 10,9 au:n päässä Auringosta eli vähän Saturnuksen rataa kauempana.

Murikan tekee eritykseksi sen arvioitu suuri koko, 100–370 kilometriä. Kyseessä saattaa olla kookkain tunnettu Oortin pilven kappale.

Toisaalta jos kohteella oli komeettamaista aktiivisuutta vuoden 2014 alkuperäishavaintojen aikaan, sen läpimitta voi olla merkittävästi sataa kilometriä pienempi.

Eilen tiistaina 2014 UN271:llä todettiin komeettamaista toimintaa. Nämä havainnot tehtiin Namibiassa ja Kaliforniassa sijaitsevilla kaukoputkilla.

Oortin pilvi käsittää aurinkokunnan uloimman alueen, jossa uskotaan pesivän vähintään miljardeja jäisiä kappaleita. Pilven sisäreuna sijaitsee muutaman tuhannen au:n etäisyydellä Auringosta. Ulkoreuna on jopa 200 000 au:n päässä eli yli puolimatkassa lähimpään tähtinaapuriimme Proxima Centauriin.

2014 UN271 on kulkenut pitkän matkan. Sen vaelluksen meitä kohti arvioidaan alkaneen noin 40 000 au:n etäisyydeltä ja kestäneen 1,5 miljoonaa vuotta.

Aiheesta lisää Phys.org (englanniksi)