Ryugu-asteroidi on aina ollut kuiva
Ryugulla ei näyttäisi olevan yhtä runsaasti vettä sisältäviä mineraaleja kuin eräillä muilla asteroideilla. Emäkappale, josta Ryugu syntyi, oli todennäköisesti jo alun perin kuivunut.
Kansainvälinen ryhmä tutkijoita on selvittänyt Ryugu-asteroidin syntyhistoriaa analysoimalla sen vettä sisältäviä mineraaleja.
Äskettäin asteroidilla vieraillut japanilainen Hayabusa2-luotain teki kuopan asteroidin pintaan ampumalla pienen kappaleen sitä kohti. Kun tutkijat vertasivat keskenään kuopasta paljastunutta ja asteroidin koskemattoman pinnan ainesta, osoittautui, ettei niissä ollut juuri eroa mineraalien vesipitoisuuden suhteen.
Nämä luotaimen spektrometrillä tehdyt havainnot viittaavat siihen, että Ryugua ei kuivattanut Aurinko. Pikemminkin tutkijat uskovat, että sen emokappale oli jo valmiiksi kuiva.
"Auringon kuumentamisen odottaisi tapahtuvan lähinnä pinnalla eikä tunkeutuvan kovin syvälle sen alle", sanoo Ralph Milliken Brownin yliopistosta. "Mutta me näemme, että niin pinta kuin sisus ovat samankaltaisia ja molemmat sisältävät varsin vähän vettä."
Epävarmuustekijänä tutkimuksessa on, ettei murusten kokoa tunneta.
"Paljastunut materiaali on saattanut olla rakeisuudeltaan pienempää kuin pinta", sanoo Takahiro Hiroi Brownin yliopistosta. Tämä on saattanut vaikuttaa värisävyyn, jolloin spektrometrimittaukset eivät ole vertailukelpoisia.
"On vaikeaa sulkea pois jyväkoosta johtuvaa efektiä kaukokartoituksessa", sanoo Hiroi.
Aiheesta lisää Browning yliopisto (englanniksi)