Osiris-REx-luotain mylläsi asteroidin pintaa
Ennen ja jälkeen -kuvat paljastavat muutoksen Nasan luotaimen näytteenottopaikassa Bennu-asteroidilla. Yksi tonnin massainen lohkare oli liikkunut yli 10 metrin matkan.
Osiris-REx-alus keräsi puolen kilometrin läpimittaiselta Bennulta ainesta 20. lokakuuta 2020.
Alus upotti tuolloin näytteenottopäänsä puoli metriä asteroidin kamaraan ja laukaisi samanaikaisesti panoksen paineistettua typpeä. Tämä nosti ylös pinta-ainesta, josta osa päätyi Osiris-RExin näytesäiliöön.
Lisää myllerrystä aiheuttivat asteroidilta ylös nousemiseksi käynnistetyt moottorit.
Muutokset näkyvät kuvaparissa, joista toinen on napattu ennen näytteenottoa ja toinen puoli vuotta näytteenoton jälkeen, huhtikuun 7. päivä.
"Nämä havainnot eivät olleet alkuperäisessä lentosuunnitelmassa, joten oli jännittävää mennä takaisin ja dokumentoida, mitä olimme tehneet", sanoo Dathon Golish Nasasta.
Aluksen moottoreiden käynnistäminen pintaa vasten oli liikuttanut useita alle metrin läpimittaisia lohkareita. Ne ovat asettuneet renkaan muotoon näytteenottopaikan ympärille. Samankaltaisia lohkaremuodostelmia nähdään pienten kraattereiden ympärillä.
Yksi 1,25 metrin läpimittainen kappale oli lentänyt 12 metriä. "Kivi luultavasti painaa noin tonnin verran eli on massaltaan jossain auton ja lehmän välissä", sanoo Jason Dworkin Nasasta.
Osiris-REx pysyttelee Bennun lähellä vielä kolme viikkoa, minkä jälkeen se lähtee yli kahden vuoden näytteenpalautusmatkalle Maahan.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)