Asteroidilta viime vuonna paljastuneen kuun hyvin nuori ikä vahvistettiin

Asteroidikuun liikkeeseen perustuvat laskut paljastivat sen 2–3 miljoonan vuoden ikäiseksi. Tämä täsmää perinteiseen kraatterien määrään perustuvaan ikäarvioon.

Selamiksi nimetty kuu tuli esiin suuremman Dinkinesh-asteroidin ympäriltä, kun Nasan asteroidiluotain Lucy luotain ohitti kaksikon viime marraskuussa. Myöhemmin saapuneissa kuvissa Selam osoittautui koostuvan kahdesta kappaleesta, jotka ovat niin lähekkäin, että ne saattavat koskettaa tosiaan.

Nyt tutkijat ovat tehneet Selamin liikkeeseen pohjautuvia laskelmia siitä, miten vanha tämä Dinkineshiin törmänneen kappaleen heitteleestä syntynyt kaksoiskuu on.

Ilmeni, että Selamin nykyisin havaittava rata on mahdollinen, jos törmäys tapahtui 2–3 miljoonaa vuotta sitten.

Tämä vastaa aiemmin tehtyä, kraatterien määrän perusteella saatua ikäarviota. Samalla vahvistui Selamin hyvin nuori ikä kosmisella mittapuulla. Selamin syntyyn johtanut kolari tapahtui niillä ajoin, kun Homo-suvun ensimmäiset edustajat ilmestyivät planeetallemme.

Dinkinesh-Selam on yksi Jupiterin ja Marsin välisen asteroidien päävyöhykkeen lukuisista kappaleista. Lucyn seuraava manööveri on vauhdin otto maapallosta joulukuussa, minkä jälkeen se huhtikuussa 2025 ohittaa seuraavan asteroidinsa Donaldjohansonin.

Aiheesta lisää Cornellin yliopisto (englanniksi)