Polymele-asteroidilta löytyi kuu

Polymele on yksi Jupiterin radalla olevista troijalaisista asteroideista. Kyseessä on jo toinen kuulöytö Lucy-luotaimen 12 vuoden mittaisen lennon kohdeasteroideilta.

Nasa oli kerännyt kokoon 26 tiimiä havaitsemaan Polymele-asteroidin 27. maaliskuuta aiheuttamaa tähdenpeittoa. Tarkoitus oli saada tarkempaa tietoa Polymelen ominaisuuksista Lucy-luotaimen vierailua varten.

Harrastajista ja ammattiastronomeista koostuvista tiimeistä 14 onnistui lopulta näkemään tapahtuman eri paikoissa pitkin peittolinjaa.

Kaksi havainnoista kuitenkin poikkesi muista, kun data analysoitiin, sanoo Marc Buie Southwest Research -instituutista. "Kaksi noista havaitsijoista olivat nähneet kohteen noin 200 km päässä Polymelestä. Sen täytyi olla kuu."

Viiden kilometrin kokoisen kuun rataa ei yhdellä tähtipeitolla pystytty määrittämään. Siksi kuulle nimeämiskäytäntöjen mukaan voida vielä antaa nimeä. Sen täytyy odottaa mahdollista uutta onnekasta tähdenpeittoa tai Lucyn vierailua asteroidilla vuoden 2027 syyskuussa.

Kyseessä on jo toinen Lucyn kohdeasteroidi, jolta lentoa tukevissa havainnoissa löydetään kuu. Vuonna 2021 Hubble-teleskooppi havaitsi Kuun Eurybatesilta, millä luotain vierailee kuukautta ennen Polymeleä.

Lukuun ottamatta yhtä asteroidivyöhykkeen kohdetta menomatkalla, luotaimen tähtäimessä ovat Jupiterin radalla sijaitsevan kahden asteroidikeskittymän kappaleet. Kun myös kohteiden kuut lasketaan mukaan, Lucy tulee pyyhältämään kaikkinensa kahdeksan tällaisen troijalaisen asteroidin ohi.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)