Hubblen arkistosta kaiveltiin esiin liuta uusia asteroideja

Tarkat ihmissilmät ja tekoäly ovat johtaneet yli tuhannen ennestään tuntemattoman asteroidikandidaatin löytymiseen Hubble-teleskoopin otoksista. Kappaleet sijaitsevat asteroidien päävyöhykkeellä.

"Yhden astronomin roskakori voi olla toisen aarre", sanoo Sandor Kruk Max Planck -instituutista. "Datan määrä astronomisissa arkistoissa lisääntyy eksponentiaalisesti ja me halusimme saada sille käyttöä."

Kruk puhuu Hubble-avaruusteleskoopin vuosien 2002 ja 2021 välillä ottamista kuvista, joista on nyt etsitty asteroideja hyvällä menestyksellä.

Hubble Asteroid Hunter -sivulla vapaaehtoiset etsivät teleskoopin eri suuntaan ottamista yli 37 000 kuvasarjasta asteroidien viiruja. Yhdentoistatuhannen vapaaehtoisen työ johti 1 488 positiiviseen tunnistukseen. Tätä dataa käytettiin kouluttamaan tekoälyä, joka löysi 900 tapausta lisää.

Kun tutkijat poistivat tuloksista kosmiset säteet ja muut hämäävät kohteet, jäljelle jäi 1 701 asteroidin viirua. Niistä 1 031 on ennestään tuntemattomia kappaleita.

Nämä tuoreet kohteet ovat systemaattisesti himmeämpiä ja siksi luultavasti myös pienempiä kuin tyypilliset Maasta käsin tunnistetut asteroidit. Niiden nopeus ja jakauma taivaalla viittaa sijaintiin Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidien päävyöhykkeellä.

Virallisesti asteroidin tunnistus vaatii kuitenkin jatkohavaintoja, joten kyse on toistaiseksi asteroidiehdokkaista. Tutkimuksen tehnyt ryhmä aikoo seuraavaksi etsiä asteroideja samalla tavalla Euclid-teleskoopin kuvista.

Aiheesta lisää Max Planck Institute (englanniksi)